Kulturmöten

Idag har det handlat om kulturmöten här på Sida Partnership Forum i Härnösand.
 
Jag har nog tänkt att det är bra att vara medveten om att det kan ske en del kulturkrockar, men att  det kanske är svårt att förbereda sig så mycket mer än att försöka ha ett öppet sinne? Efter idag känner jag mig dock både mer förberedd och mer okunnig. Lite som alltid när man lär sig mer om något, man inser hur mycket man inte vet. 
 
Vi pratade bland annat om vad det finns för bild av Sydafrika i Sverige och vad det kan finnas för bild av Sverige i Sydafrika. Sen gick vi ett steg till och funderade över i vilka situationer vi riskerar att dels befästa/agera på fördomarna vi har om Sydafrika, och samma sak när det gäller fördomarna om Sverige. Personerna i ditt närområde kommer förhoppningsvis att lära känna dig som person, men i övrigt kan man bli tvungen att acceptera att man kommer bli sedd som en stereotyp och att det inte är något man kan förändra på sex månader.
 
Till saken hör dock att det bara gäller 6 månader, och eftersom Sverige globalt sett har hög status kommer även vi förflyttas uppåt i hierakin. Även om det kan vara obekvämt att bilden andra har av dig inte stämmer överrens med den du själv anser att du är finns det många som har det så även hemma. Till exempel berättade en deltagare med asiatiskt ursprung att hon varje vecka stöter på asiatiska stereotyper från folk som försöker vara "lite roliga". Och ofta värre saker än så också.
 
Vi fick i alla fall en del tips, att se sig själv som en observatör, vara tydlig med att man vill lära sig, och förklara att man "övningskör" och kommer göra misstag ibland. 
 
Sydafrika, Vardag | SIDA, kulturmöten | |
Upp